Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 15 maja 2024 17:15

Tureckie Pide - czym jest i jak smakuje?

  • 21.02.2024 14:09
Tureckie Pide - czym jest i jak smakuje?

Odwiedzając turecką knajpę, można natrafić na przysmaki, które zaskakują, ale też budzą zaciekawienie i nieodpartą chęć ich skosztowania. Pide - choć wygląda niepozornie - jest jednym z takich dań. Spróbujmy mu się przyjrzeć i opowiedzieć kilka słów na jego temat.

Pide - informacje ogólne

Mianem Pide określa się drożdżowe placki, które najczęściej serwuje się z dodatkiem warzyw, jajek, serów oraz różnego rodzaju sosów. Na pierwszy rzut oka danie to kojarzy się z pizzą, aczkolwiek osoby, które nieco lepiej znają kuchnię turecką wiedzą, jego skład i sposób przygotowania wygląda zupełnie inaczej.

Jakie Pide serwuje lokalna kuchnia turecka w Warszawie? Najprawdopodobniej mowa tu o daniu klasycznym, które powstaje z mąki pszennej, mleka, drożdży, cukru, soli, masła i oliwy. Swoistym "sercem" Pide jest nadzienie, do którego przygotowania używa się najczęściej papryki, jajek lub pomidorów. Całość ma kształt łódki.

Przygotowanie pide - co warto wiedzieć?

Pide to rodzaj dania, które każda knajpa turecka w Warszawie przygotowuje w nieco inny sposób. W przeciwieństwie do pizzy posiłek ten ma na ogół dość ograniczony skład, ale są i takie restauracje, które serwują go w bogatej wersji z mięsem i warzywami.

Przygotowanie Pide zaczynamy od zmieszania zaczynu i reszty składników, z których powstaje ciasto. Następnie całość pozostawia się do późniejszego wyrośnięcia. W międzyczasie można przygotować farsz, pamiętając o tym, aby część jego składników była wcześniej właściwie przypieczona. Z reguły każda kuchnia turecka w Warszawie trzyma się tej zasady, skupiając się przede wszystkim na pieczeniu papryki oraz innych warzyw. Gdy ciasto wyrośnie, należy je wałkować i formować w łódkę. Powstałe w jego centrum zagłębienie wypełnia się przygotowanym wcześniej farszem. Na koniec całość wkłada się do piekarnika i piecze przez określony czas.

Jak podawać Pide?

Na ogół Pide podaje się z kebabem oraz surówką. Można je też łączyć z innymi daniami kuchni greckiej (sos fava, tzatziki) i tureckiej (hummus). Danie można też podawać samodzielnie. Wtedy - w przeciwieństwie do pierwszego wariantu - nie będzie ono drugim daniem, lecz smaczną przekąską. Na ogół praktycznie każda knajpa turecka w Warszawie podaje Pide z sosem lub dipem. Zanim podamy danie, pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej temperatury pieczenia, która powinna być nieco niższa niż podczas pieczenia pizzy.

Reasumując, Pide to bardzo ciekawe danie kuchni tureckiej. Wystarczy odwiedzić lokalne, orientalne restauracje, by poznać niezwykły smak tego posiłku.