Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 16 maja 2024 11:37

Na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty grillowej do gastronomii?

Gastronomiczna płyta grillowa to ważny element wyposażenia każdej profesjonalnej restauracji. Zakup takiego urządzenia - biorąc pod uwagę rozbudowaną ofertę rynkową - może być dla początkującego przedsiębiorcy poważnym wyzwaniem. Dlatego w poniższym tekście chcemy podpowiedzieć, czym sugerować się przy wyborze takiego sprzętu.
  • 05.03.2024 15:02
  • Autor: Tipmedia
Na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty grillowej do gastronomii?

 

Dlaczego warto wybrać płytę gazową?

Nowoczesna płyta grillowa gazowa to urządzenie, które działa dzięki palnikom. Po otwarciu zaworu gaz jest spalany, dzięki czemu powierzchnia płyty równomiernie się rozgrzewa. Dzięki temu rozwiązaniu model gazowy uzyskuje określoną temperaturę niemal natychmiast po włączeniu, co w praktyce znacznie skraca czas przygotowywania potraw.

Kolejną zaletą płyt gazowych jest to, że nie trzeba ich podłączać do instalacji elektrycznej. W kuchni aż roi się od urządzeń, które obciążają sieć i zwiększają zużycie energii elektrycznej. Dzięki "gazówce" użytkownik może wygenerować znaczne oszczędności.

Czym kierować się przy wyborze gazowej płyty grillowej?

Powierzchnia pracy

Pozornie im większa płyta, tym lepiej. W praktyce okazuje się jednak, że zbyt duże urządzenie może utrudnić personelowi codzienne funkcjonowanie. Większa płyta zajmuje więcej miejsca, a każdy kucharz przyzna, że w kuchni jest go bardzo mało. Poza tym trzeba również pamiętać o właściwym doborze okapu, którego średnica powinna być dostosowana do rozmiaru płyty

Uwaga! Warto przemyśleć zakup urządzenia z kilkoma strefami grzejnymi. Dzięki nim możemy szybciej przygotowywać ulubione posiłki.

Sposób wykończenia płyty

Kolejną kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę, jest sposób wykończenia płyty. Praktycznym (i budżetowym) rozwiązaniem jest wybór urządzenia z płytą stalową, która:

doskonale przewodzi ciepło,

jest łatwa w czyszczeniu,

zapewnia maksimum higieny, gdyż nie przenosi smaków oraz zapachów.

Można też wybrać płytę chromowaną, która - jak sama nazwa wskazuje - jest pokryta cienką warstwą chromu. Metal ten sprawia, że potrawy nie będą przywierać do powierzchni grzewczej.

Rodzaj i ukształtowanie płyty

Gazowa płyta grillowa może mieć gładką lub ryflowaną powierzchnię. Wybierając drugi wariant, użytkownik zyskuje możliwość przyrządzania potraw dokładnie w taki sposób, w jaki ma to miejsce na tradycyjnym grillu. Dzięki temu smażone i grillowane potrawy będą posiadać charakterystyczne paski, które wyglądają tak, jak gdyby zostały przygotowane na tradycyjnym grillu.

Wybierając grill gazowy, warto też zwrócić uwagę na sposób jego obsługi, a także na obecność zabezpieczeń przeciwwypływowych.

 

 

Artykuł Sponsorowany