Co jeść, by być zdrowym?
Na tak zadane pytanie chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z pewnością możemy stwierdzić, czego nie należy jeść. Wymieńmy więc najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu potrawy, których powinniśmy unikać. Do tej grupy należą m.in. wszelkiego rodzaju słodycze (ciastka, czekolady, cukierki, lody), słone przekąski (paluszki, chipsy, naczosy), słodzone napoje gazowane typu cola, alkohol, jedzenie typu fast-food (pizza, kebab, hamburgery) oraz innego rodzaju mocno przetworzoną żywność. Jednak nawet unikanie wyżej wymienionych potraw nie sprawi, że będziemy automatycznie zdrowi. Ważna jest przede wszystkim zbilansowana dieta. Jednak obecnie nie jest najważniejsze to, co jemy, ale jakich składników odżywczych dostarczamy naszemu organizmowi. Naukowcy co jakiś czas publikują różne, często ze sobą sprzeczne, wyniki badań na temat tego, o co powinniśmy opierać swoją dietę. I tak możemy się dowiedzieć, że najdłużej żyją ludzie, którzy wyeliminowali ze swojego menu wszystkie tłuszcze zwierzęce, z kolei według innych badań to właśnie dieta zawierająca zarówno mięso, jak i owoce oraz warzywa zapewnia nam zdrowe i długie życie. Komu ufać? Ciężko o jednoznaczną opinię, jednak jedno jest pewne. Białko wieprzowe, jak i ogólnie białko zwierzęce dostarcza nam wielu potrzebnych witamin i minerałów. Jakich konkretnie? Odpowiedź poniżej.
Białko zwierzęce – do czego potrzebne?
Rola białka wieprzowego, jak i ogólnie zwierzęcego, jest nie do przecenienia. Nazywa się je „białkiem życia”, z uwagi na fakt, że są one materiałem budulcowym tkanek, jak i komórek. To właśnie dzięki białku komórki się odnawiają i rozwijają. Białko jest także głównym składnikiem krwi, mleka matki oraz limfy. Oprócz tego dostarczają nam niezbędnej energii i mają wpływ na pracę układu odpornościowego, byśmy mogli sprawnie funkcjonować przez cały dzień.
Prześwietlamy białko wieprzowe
Jednym ze źródeł białka jest mięso wieprzowe, stąd jego nazwa – białko wieprzowe. Wieprzowina, czyli wszystkie rodzaje mięsa pochodzącego od świnie, bogata jest wysokogatunkowe i pełnowartościowe białko. Zaletą wieprzowiny jest również duża ilość tego białka, co potwierdzają badania naukowe. Surowe mięso na kotlet schabowy składa się aż w 22% z białka.
Białko wieprzowe – inne zastosowanie
Jednak białko wieprzowe ma również inne zastosowanie. Kolagenowe białko wieprzowe wykorzystywane jest w celu poprawienia i wzmocnienia walorów smakowych produktów spożywczych. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj – http://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Takiego białka używa przede wszystkim przemysł mięsny, dzięki czemu wędliny wyglądają o wiele bardziej apetycznie. Choć może to nieco przerażać, tak naprawdę nie wpływa na nasz organizm, bowiem każde białko jest nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.